Dette er en himla god viltgryte, og du kan egentlig bruke all slags viltkjøtt. Jeg fikk
litt rådyrkjøtt her forleden, og jeg tenkte å bruke det. Håper bare jegeren har pelt ut alle haglene, så jeg ikke knekker en jeksel eller to. Du kan som sagt bruke alt fra reinsdyrskav og elgkjøtt til hjort og antilope.
Handleliste
- 800 g viltkjøtt (bruk gjerne bogen)
- 200 g fersk sopp (helst skogssopp)
- 1 sellerirot
- Sjalottløk
- Brunost
- Meierismør
- Maisenna
- Rødvin
- Laurbærblad
- Frisk timian
- Einerbær
- Ris eller poteter
- Tyttebær (ferske eller frosne)
Fremgangsmåte
- Jeg kutter 800 g rådyr i ca. 4 cm store biter og krydrer bitene med salt og pepper. Så smelter jeg 4 ss smør i stekepanna og bruner kjøttbitene 3–4 minutter. Det er viktig å brune kjøttet i flere omganger, så kjøttet blir stekt og ikke kokt. Tilsett derfor mer smør un- derveis i stekingen.
- Når kjøttet er ferdigstekt, samler Trond det i en stor gryte, og grovhakker 200 g fersk sopp (helst skogssopp), 1/4 sellerirot og 2 sjalottløk.
- Nå er det grønnsakenes tur til å svømme i stekepannas varme fett i ett minutt eller to. Jeg krydrer grønnsakene med salt og pepper og har det i gryta sammen med kjøttet. For å få litt tykkelse på sausen, drysser jeg over 2 ss mel (hvetemel eller maisenna) og rører godt rundt.
- Fyll gryta med 3 dl rødvin, 1,5 l vann, 5 skiver brunost, 2 ss rørte tyttebær og krydder. Nærmere bestemt 1 laurbærblad, 1 kvast timian og 2 ss knuste einerbær.
- Jeg rører rundt og lar det hele trekke på svak varme. Er sausen fremdeles litt for tynn, ha oppi litt mer maisenna. Etter 1 times trekking er maten klar.
Viltgryta passer ideelt sammen med både ris og poteter, og ikke minst rørte tyttebær!
Rørte tyttebær
Naturens egne bær, enten de er ferske eller frosne, er absolutt å foretrekke fremfor syltetøyet du finner i butikken. De aller beste er selvsagt de selvplukkede! Uansett må bærene blandes med overraskende mye sukker.
Til 300 gram tyttebær bruker jeg nok 150 gram sukker. Det er jo individuelt hvor søtt du liker det, så mengden sukker kan du smake deg frem til selv. Til slutt en liten hemmelighet som jeg håper kan bli oss imellom: Tilsett gjerne noen dråper hvitvinseddik. Det gir de rørte tyttebærene en ekstra liten piff!