Trond Mois fisk og skalldyrsuppe
Ingredienser til 4:
- ½ kg blåskjell
- 300 g fiskebiter( laks, torsk hyse eller det det får tak i)
- 50 g røkt laks i små biter100 g pillede reker
- 2 sjalottløk
- 1 gulrot
- ¼ purre
- ½ fenikkel
- 1 liten bunt dill
- 1 liten bunt gressløk
- 100 g smør
- 4 dl fløte
- 4 dl vann
- 1 dl hvitvin
- saft fra 1/3 sitron
- salt og pepper
Jeg må smake til suppa, mens fiskestykkene ennå er rå. Da kan jeg blande i salt og pepper og røre rundt, uten at fisken blir most i stykker.
Fremgangsmåte
1. Grønnsakene klargjøres – vask, skrell og kutt dem i tynne strimler
2. Blåskjellene skylles godt og renses evt for bysustråder og sjekk at de er friske.
3. Urtene finhakkes, spar noen hele kvaster til pynt på toppen.
4. I en stor kjele freses grønnsakene i 2 ss smør i 10 sekunder før blåskjellene has på. Fres disse også I 10 sekunder og ha på hvitvin. Legg på ett lokk og la dette dampe i 1 minutt.
5. Ha så på vann, fløten, fisketerininger, røklaks og resten av smøret. Kok opp og smak til med salt pepper og litt sitronsaft.
6. Suppe skal ikke få mer enn et godt oppkok så er den klar! Fiskebitene trenger ikke mer enn 1 minutt og det får de innen suppen blir server.
7. Rett før servering legges rekene i og pynt med friske urter på toppen.
Flere oppskrifter som denne finner du i Boken: Hjemme hos Trond Moi