Vi har en stor svarthyll på grensen til naboen.
Hver sommer fra slutten av juni til et par uker ut i juli, fylles den med vakre hylleblomster som dufter himmelsk.
Jeg er så heldig at jeg får lov å forsyne meg med blomstene, og med dem lager jeg årlig, deilig hylleblomstsaft. Hele kjøkkenet lukter sommer i prosessen. Følelsen følges også over på flasken som du kan nyte frem til neste safting (om du lager nok).
Hylleblomssaft er en deilig tørsteslukker, men er også utrolig god i drinker (både med og uten alkohol).
Sparer du noen blomster, utvikler disse seg til hyllebær, som også kan saftes.
Det menes også at hylleblomsten har immunstimulerende egenskaper. Den kan redusere risikoen for virusrelaterte sykdommer som forkjølelse, influensa, depresjon m.m.
Oppskrift hentet fra matprat
INGREDIENSER
- 30 stk hylleblomstkroner eller mer
- 4 l kokende vann
- 2 kg sukker (om du synes det er mye sukker, har jeg fått tips om at kan byttes ut med flytende natrena eller stevia)
- 2 stk sitron
- 2 stk lime
- 50 g sitronsyre
SLIK GJØR DU
- Rist forsiktig på hylleblomstkronene slik at eventuelle insekter faller ut. Ha blomstene i en godt rengjort bøtte eller annen stor beholder. Det er ikke nødvendig å fjerne stilkene.
- Kok opp vann og sukker.
- Skjær sitron og lime i skiver og ha dem i bøtten sammen med blomstene.
- Hell over kokende sukkerlake og rør inn sitronsyre.
- Avkjøl helt. Sett bøtten på et kjølig sted i minst 24 timer. Rør om av og til.
- Sil saften gjennom et klede. Fyll den på rengjorte, steriliserte flasker og skru på kork.
- Oppbevar saften kaldt (den kan godt fryses).
- Bland saften (ca 2:10) med vann eller kullsyrevann og legg i en skive sitron eller lime. Server iskald, eller som en varm toddy om vinteren.
Oppbevart mørkt og kaldt er saften holdbar i minst 6 måneder.
Her kan du finne Anitas Oppskrift på Hylleblomstsaft!
Info:
Av og til kan man se at det danner seg «skyer» i flaskene når de har stått lagret en stund. Dette er ikke et tegn på at saften har blitt dårlig, men pollen som flyter i saften
slik steriliserer du flasker: Vask flaskene grundig og skyll med rent vann. Glassflasker kan steriliseres i stekeovnen. Sett eller legg flaskene i ovnen og varm den til 100-150 °C. La flaskene være i ovnen i ca 30 minutter. Ta dem ut, dekk åpningen med et rent klede og la dem bli kalde før du fyller dem med saft.