Surkål

Hjemmelaget tilbehør til julematen!

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når vi i tillegg har egendyrket kål, ja – da er ikke valget så veldig vanskelig.

Om du ikke har kjøkkenhage, så dyrk den i blomsterbedet.

Det finnes et utall varianter av oppskrifter. Det som imidlertid er til felles for alle, er at den må lages sur/søt og med karve. Og mange tilsetter gjerne epler, det liker vi godt.

Bruker du en vanlig hodekål må du beregne relativt lang koketid, mens hvis du bruker en fersk spisskål, slik jeg gjorde – holder det fint med 5-10 minutters koketid.

Det er nesten for galt å bruke den fine Kalibos spisskålen til surkål, men jeg skulle altså ha surkål til en middag, og så lenge jeg ikke hadde en «vanlig» hodekål, og det var for galt å kjøpe ett, ofret jeg det halve til surkål, så får vi heller bruke det andre til råkost, slik Kalibos egner seg best for.

Du trenger

  • ½ kål finstrimles
  • 2 epler i terning
  • 1 dl god grønnsakskraft
  • ¾ dl eplesidereddik
  • 2 spiseskjeer honning
  • 1 sjalottløk
  • Salt og pepper
  • 2 spiseskjeer karve
  • 1/2 – 1  spiseskje hakket einerbær

Fremgangsmåte

Legg kål og epler lagvis med løk og krydderet. Ha det flytende i gryten. Bruker du spisskål, kok den 5-10 min, med «vanlig» hodekål, 1/2 – 1 time.

Her ser du en video med fremgangsmåte:

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link