Bakte plommer med is og hasselnøttcrumble
Vi har et Opal plommetre i hagen som gir oss de deiligste plommer. I år var avlingen god og i helgen var treet fylt med spiseklar frukt, mer enn vi kunne klare å fortære naturelt.
Jeg ringte da min dyktige kokkeeksmann, og sammen kom vi frem til denne desserten.
INGREDIENSER:
Oppskriften passet perfekt til 4 dessertglade sjeler
- 750 gr plommer
- 150 gr sukker
- O,5 dl hvitvin
- 2 stk stjerneanis
- 1 stk vaniljestang
- 1 stk kanelstang
- 0,5 cm fersk ingefær, skåret i skiver
-
Til våre Opal plommer passet det fint med 150gr sukker. Du må nesten smake deg frem etter hvor søte plommer du har.
Du kan bytte ut hvitvin med eplemost, rom, cognac eller hva enn du måtte like.
FREMGANGSMÅTE:
Fyr opp vedovn, eller sett stekeovnen din på 200 grader.
Skjær plommene i to på langs og fjern steinen. Ha dem i en ildfast form (med lokk om du baker dem i vedovn som meg) Del vaniljestangen i to. Skrap frøene ut med baksiden av knivbladet. Ha frø, vaniljestang og resten av ingrediensene i sammen med plommene. Rør forsiktig rundt. Det kan du også gjøre et par ganger under bakingen. Sett plommene i den oppvarmede ovnen. Jeg hadde dem i vedfyrt pizzaovn på ca 300 grader i 15-20 min. I vanlig stekeovn kan du bake dem på 200 grader i ca 20 min. Plommene skal være myke, men enda ha litt spenst. Prøv deg frem.
Jeg fant en veldig god oppskrift på hasselnøttcrumble hos Gladkokken, den finner du her.
Har du nøtteallergi eller ikke liker nøtter, kan du lage en vanlig crumble, bruke din frokostgranola, eller noe annet du liker som gir litt krønsj.
Jeg serverte plommene med god vaniljeis, crumble og estragon fra urtehagen min.
Halve testpanelet synes estragon var spennende og godt, andre halvpart foretrakk sitronmelisse.
Gøy å eksperimentere og prøve seg frem på nye smaker. Kanskje du finner en kombinasjon du ikke trodde ville fungere.
Mat skal være gøy. Stol på deg selv og din egen tunge.