Så lenge jeg kan huske har jeg alltid laget denne fikenmarmeladen. Så jeg vet ikke hvor jeg har oppskriften fra. Denne oppskriften gir deg 6 små og 2 litt større glass med fikenmarmelade, ønsker du mindre er det bare å halvere.
Jeg lager såpass mye fordi det er hyggelige gaver å kunne gi bort.
Jeg pleier å kjøpe både valnøtter, stjerneanis, kanelstenger og fersk fiken i Asiabutikken. Fikenmarmeladen passer utmerket til ost. I oppskriften har jeg skrevet at den er holdbar i ca 14 dager, men jeg har spist denne flere måneder etter at den er laget.
Du trenger
- 800 gram fiken
- 2 dl valnøtter som hakkes
- 0,8 liter vann
- 2-3 stjerneanis
- 2-3 kanelstenger
- Saft av 1,5 sitron
- 660 gram sukker (kan gjerne reduseres, da blir den imidlertid litt mer «flytende»)
- 2 spiseskjeer portvin
Fremgangsmåte
Klipp opp fiken i mindre biter, kok opp vannet og hell det over. La det stå i 2-3 timer. Ha deretter alt det andre i kjelen, unntatt valnøttene.
La det koke 30 minutter. Ha så i de hakkede valnøttene og kok videre i 5 minutter. Øs marmeladen over på varme glass (en fordel å koke disse under lokk i en gryte, så blir de sterile). Sett så på tette lokk, og opp ned, da blir de lufttette. Fikenmarmeladen kan også fryses.