En nydelig hverdagsrett rik på proteiner og omega-3
Laks er rik på protein og omega-3 fettsyrer som er godt for både hjertet, hjernen og synet. Dessuten er laks rik på D-vitamin som er viktig for immunforsvaret, skjelettet og musklene. I Norge er vi heldige som kan få tak i store mengder laks, og de fleste oss er flinke til å spise laks regelmessig.
Poteter spiller dessuten en stor rolle i det norske kostholdet, og har reddet oss mange ganger gjennom historien. I tillegg inneholder brokkoli viktige antioksidanter som forebygger kreft og hjerte- og karsykdommer. En supergrønnsak med andre ord! Du kan være kreativ og legge til gulrot eller andre grønnsaker du allerede har.
INGREDIENSER (til 4 personer)
- 400 g laks (100 g per person)
- 8 poteter
- 2 buketter brokkoli
- 1 terning grønnsaksbuljong
- Olivenolje til steking
- Sesamfrø
- 2 fedd hvitløk
- Fersk dill
- Grønnsaker du allerede har
FREMGANGSMÅTE
- Vask potetene grundig, og skjær dem i 2 cm terninger. Spre dem på et stekebrettet dekket med bakepapir. Drypp olivenolje, strø sesamfrø og krydre med salt og pepper. Bak i ovnen i 25 minutter på 220°C med over- og undervarme.
- Ha to spiseskjeer vann i en skål, 2 fedd presset hvitløk, 1 knust grønnsaksbuljong, og en "neve" finhakket dill. Bland godt.
- Skjær brokkoli - og andre grønnsaker - i små buketter som du kan legge i ovnen når potetene har 15 minutter igjen. Drypp litt ekstra olivenolje, og legg bak i stekeovnen.
- Stek i en oljesmurt panne eller grill laksen i 3-4 minutter på hver side. Tilsett sitronbuljonger de siste to minuttene.
- Server alt på et tallerken - og ha litt majones eller aioli på siden.