Alle hager bør ha en hyll
Hyll er sjeldent noe man dyrker, de kommer bare av seg selv. Og av alle blomstringene på våren, som kirsebær, frukttrær og syriner så er det hylleblomsten som kommer til slutt. Og blomstrer rundt St Hans.
Deres blekhet – er ikke hvit, men fløtefarget som en knipling.
Hylleblomsten dufter som en muskatt, og du kan bruke den til så mye mer enn saft. Rist blomsten, ikke legg den i vann, da mister den mye av kraften, duften og smaken. Ta bort det meste av den grønne stilken, jeg pleier å klippe den opp. Da har jeg samtidig kontroll, om det skulle være noen småkryp der.
Og hva annet kan vi bruke hylleblomsten til? Jo, det er nesten bare fantasien som setter grenser. Bruk den som krydderurt og fyll f eksempel hele kyllingen med blomstene, eller fisk, bakt i papir, eller på en seng av hylleblomster. Bruk de oppklippede blomstene som dryss på salaten, på jordbærene, isen, desserten. La drikkevannsmuggen få følge av noen gode buketter i vannet. Bruk den mens du har den.
HYLLEBLOMSTSAFT
Oppskriften på hylleblomstsaften har jeg fra Margit Vea, som har lang erfaring i å holde matkurs, og som har skrevet flere kokebøker. Hun var også fast spaltist i Aftenposten, og hatt tv programmet «Naturlig mat med Margit Vea».
- Ca. 40 hylleblomster
- 3 økologiske sitroner
- 1 ½ liter vann
- 1 – ½ kg sukker
- ev. 30 – 60 g sitronsyre
FREMGANGSMÅTE
1. Kok opp vann og ha i sukker og ev. sitronsyre.
2. Legg hylleblomster sammen med to oppskårne sitroner i en liten balje eller stort fat.
3. Skjær den tredje sitronen i båter og press safta over. Hell laken over karet.
4. Ha på lokk og la det stå i kjøleskap i 4 – 6 dager. Sil saften og ha på flasker eller glass eller plastbeger og frys ned.
Når saften er ferdig er det viktig å fryse den ned så raskt som mulig.
En nydelig drikke du kan servere gjestene dine når du har besøk!