Har du av og til lurt på hva du skal gjøre med alle eplene som ikke blir høstet? Eller bærene som råtner på buskene? Dette vil vi løse med appen Fuud.
Her er tanken om bærekraft i fokus, og målet er å redusere matsvinnet samt å øke omsetning av lokalmat, sier gründer og dagligleder Stig Jacobsen. - Dette er en app som er enkel å bruke, og som vi tror vil digitalisere hele matsystemet, slik at gode råvarer ikke går til spille.
BÆREKRAFTIG APP
Selv om det har vært mye fokus på at frukt og grønnsaker som ikke passer inn i markedet blir kastet eller går til dyrefôr, har vi fortsatt en lang vei å gå for at disse ikke skal bli matsvinn. - Poteter og løk må ha en viss størrelse for å passe markedet. Målet vårt er å samle alle de grønnsak-ene som blir til overs, og få det ut til folket, sier Jacobsen, gründer, eier og styreleder for Sharenotwaste. Dette kan de enkelt løse ved å bruke Fuud-appen. - Vi kan varsle når nypotetene er kommet, hvor du finner jordbær eller hvor du finner de grønnsakene som ikke kommer ut i butikkene.
Appen gjør det også enkelt å forhindre matsvinn ved at bær og frukt som står og råtner i hagene rundt omkring, kan komme til nytte. - Fuud er en tosidig handelsplattform. Målet vårt er først å bygge opp en stor brukermasse, som vil bli attraktiv for produsentene. Vi snur det med andre ord litt på hodet, og starter med folket. Fordelene ved å gjøre det på denne måten, er at det blir enkelt å finne og kjøpe lokalmat, i tillegg til at våre abonnenter får tilgang til store mengder mat som ellers. ville blitt matsvinn, informererJacobsen. - De fleste er opptatt av bærekraft, og jeg mener det ville vært meningsløst å starte et firma uten å forankre det i FNs bærekraftsmål.
FINN RÅVARER DER DU ER
TOBB var tidlig ute og inngikk en avtale med Fuud. Medlemmene får derfor de tre første månedene gratis, i tillegg til rabatt på abonnementet. Med fokus på lokale råvarer og reduksjon av matsvinn, vil appen Fuud gjøre det enkelt slik at gode matvarer ikke går til spille. - Vi har gjort god research for å finne et brukervennlig design, og mener at dette er enkelt og lettfattelig. Du har tilgang til råvarer som finnes i nærheten til enhver tid, enten du er hjemme eller på hytta. La oss si at du er på dags-tur til Røros, og har hørt mye bra om lokalmaten der, men vet ikke helt hvor du får tak i den. Da kan du skrive inn det du er på jakt etter i appen, og der vil du finne ut hvor de ulike råvarene eller produktene fås kjøpt, sier Jacobsen.
Du kan med andre ord sitte hvor du vil med mobilen, og taste inn ønsket ditt. Appen gir deg opplysninger om nærmeste produsent, og også andre produsenter i nær omkrets. - En fordel for TOBB som bedrift, vil også være at medlemmenes bidrag til redusert matsvinn vil registreres, og at TOBB på den måten kan vise at bedriften og medlemmene aktivt og daglig tar bærekraftsansvar. Her kjøper man seg ikke bare fri gjennom en kvote, men bidrar til bærekraft i praksis.
INTERNASJONALE AMBISJONER
Det som startet som en ide i kjendiskokken Trond Mois hage, er nå blitt en realitet. Moi er lidenskapelig opptatt av lokale råvarer, og liker dårlig å se at de går til spille. Gründeren Moi vil at all mat vi produserer skal spises. Fuud har nå knyttet flere forretningforbindelser, og står på terskelen til å erobre Midt-Norge i førsteomgang. - Vi vil prøve å nå ut nasjonalt i første omgang, men så snart vi ser det er oppe og går, beveger vi oss over grensen. Vi har stor tro på at dette vil nå ut til mange, og at vi sammen kan bekjempe matsvinnet. Det er rett og slett ikke rom for å kaste gode råvarer, og vi mener bevissthet og et redskap for å gjøre noe med det, vil være nøkkelen til en bærekraftig utvikling, sier Jacobsen. Nå trenger du ikke bare å synse om matsvinn, nå er det på tide å ta grep og gjøre noe aktivt for å redusere det. Om en gulrot er bøyd eller en løk for liten, smaker råvarene like godt. Sjekk via Fuud-appen om naboen har lagt ut informasjon om epler som ikke blir høstet. Dess flere som bidrar, dess mer reduseres matsvinnet.
TEKST: VERENA DØSVIK