I kjøkkenhagen sin på Stangenes dyrker Anita hvitløk. Mye hvitløk. Og hun har planer om ytterligere utvidelse neste år.
-Det er kjempemoro å dyrke hvitløk, men visste du at du egentlig kan høste den to ganger? Ihvertfall om du dyrker hardneck-typen. For det er disse vakre og velsmakende blomster-piruettene som er så gode til pesto, smørdamping eller langtidslagring. Nå er det tiden for å høste de, sier Anita S Dietrichson i Drivhuset mitt.
Og når man altså har så altfor mye av denne delikatessen, er det en glede å dele den med gourmetkokken Trond Moi, hos Moi, Kristiansand. Helt i ånden til Sharenotwaste.
Du finner altså bulbillene på den såkalte «hardneck» hvitløkstypen, eller slangehvitløk som noen kaller den.Og den skal høstes når den har vokst en omdreiing og dannet full sirkel.
Selve blomsterstilken svinger seg som en piruett få uker før selve løken skal høstes. Og det er denne lille antydning til blomst som senere blir til små frø, som vi kaller bulbiller. Tar du den før den har fått utviklet seg og «sprunget ut», er den en delikatesse som må nytes mens vi venter på hoved-hvitløken. På denne tiden er de milde og velsmakende.
Spiser du hos Moi kan det hende at servitøren sier at bulbillen er lokal, og kommer fra en bybonde på Stangenes. Da er den fra Drivhuset mitt.
Dette sier proffen på området, gartner Anders Nordrum som dyrker 12000 hvitløk i fengselshagen i Valdres: «Noen kutter de opp i biter og woker disse, sammen med andre grønnsaker eller blander den rå i salater. Vår kokk på fengselet pleier å kjøre stilkene sammen med olje i en blender, tilsetter salt og lager en enkel, men svært god og holdbar pesto. Passer man på å ha den i kjøleskap og sørge for at overflaten er dekket med olje, forteller mange at den er holdbar lenge utover vinteren. Pestoen er godt egnet til alt fra marinering til innblanding i rømme og ulike sauser»
Som et alternativ sier han videre at den kan legges helt fersk og ubehandlet i en tett pose eller plastboks i kjøleskapet, og holde seg frisk til over jul, altså et halvt år.