– Når vi spiser så mye poteter som vi gjør, er det ok å kunne variere litt. Røstipoteter er en gammel schlager som er veldig grei å lage. Oppskriften kommer fra Sveits, hvor røsti nesten er som en nasjonalrett å regne. Noen liker å bruke kokte poteter, men ordentlige røstipoteter skal i mine øyne lages av rå poteter. Trond tar 6 rå poteter og river dem opp i strimler med den groveste siden av rivjernet.
Jeg pleier å rive potetene med skallet på. Det smaker minst like godt, og dessuten får vi med oss alle næringsstoffene fra skallet.
Når jobben er gjort, tilsetter jeg 1 finhakket sjalottløk, 1 ts salt og litt kvernet pepper og blander dette godt. Så pakker jeg de revne potetene sammen i hendene som en snøball, og presser ut mest mulig av væsken. Jeg varmer opp 3 ss olje i stekepanna, legger potetene i panna og presser dem ned med hendene.
Til slutt vil det ligge en stor, tykk pannekake av revne poteter i stekepanna. Mens den steker på høy temperatur, heller jeg en tynn stråle med olivenolje rundt kanten. Da blir den lettere å snu. Jeg lar røstien steke i 2–3 minutter på hver side, til den er god og brunstekt. Dersom ikke resten av maten er klar, kan du holde røstipotetene varme i ovnen på svak temperatur.