Lite holdbærhet
Generelt er druer og bær lite holdbare og tåler støt og lagring dårlig. Druer og mange bær påvirkes av etylengass som andre frukter som eple og banan produserer. Dette akselererer modningsprosessen for bærene dersom de befinner seg i nærheten. Når dette skjer, eller om de har blitt skadet av støt eller liknende, vil de være veldig utsatt for råte og mugg.
Er de spisbare?
Bær eller druer som er rynkete eller svakt misfargede, er ikke farlige å spise, bare litt udelikate. Om misfargingen er tydelig og området er fuktig, brunt og kraftig sammensunket, er forråtningen i gang. Slike bær skal ikke spises.
Det samme gjelder om du ser lag av hvit, grønn eller blågrønn mugg. Sjekk resten av druene eller bærene. Alle som er tydelig angrepet av råte eller mugg, skal kastes. Resten kan spises.
Sjansen for at farlige mengder mykotoksiner fra muggsopp har spredd seg til de friske bærene er liten, selv om de ligger inntil hverandre.
Oppbevaring
Druer og bær holder seg klart best i kjøleskapet mellom 1 og 4 °C. Sjansen for kjøleskader er minimal, så lenge de ikke kommer under frysepunktet. Druer og blåbær kan holde én til to uker, jordbær og bringebær opptil en uke.
På kjøkkenbenken halveres holdbarheten. Imidlertid smaker de best romtemperert, så ta dem ut i god tid før de skal spises.
Jeg har for mange jordbær. Hva kan jeg gjøre?
Lag en smoothie