Brennesle

Kortreist næringssjarmør – prøv brennesla bak utedoen

 BRENNESLE

Brennesle kan brukes til så mangt, fra gammeldagse kjerringråd innen urtemedisin til nymotens ernæring. Jeg er mest opptatt av næringsinnhold og hvordan den kan styrke ernæringsstatusen vår.

Brennesle er en undervurdert og lite brukt plante for mange av oss men likevel er den en av de mest næringsrike vekstene vi finner viltvoksende i norsk natur. Fra gammelt av har den mange bruksområder – alt fra medisinsk bruk til hårprodukt og gjødselvann. Brenneslefrø ble tilogmed benyttet til å øke sexlysten sies det. Nå skyr vi brennesla fordi vi ender opp med kløende byller men den kan fint benyttes til mat og spesielt nå som det er fokus på miljø og kortreist mat er jo brennesle en super råvare. Når det gjelder bruksområde kan en sammenligne brennesle med spinat. Den kan brukes i supper, til pesto, i salat og i stuinger. Det er lurt å høste brennesle på våren når nyskuddene er ca 15 cm lange, da er de best på smak og perfekte til matlaging.

ERNÆRINGSSINNHOLD

Det er på våren planten inneholder mest protein, faktisk 3 ganger så mye protein som i kål. Planten er særdeles rik på vitamin C men også her synker innholdet utover sommeren. I tillegg til protein og vitamin C er planten rik på B-vitaminer, jern, fosfor, kalsium og sink. Hvis du er mann og spiser 100 gr. brennesle så dekker du dagsbehovet ditt på vitamin C og jern og i tillegg halve behovet for kalsium og folat (B-vitamin).

Så det er bare å finne frem sankekurven å ut å plukke snart folkens – jeg anbefaler brenneslepesto for nybegynnere. Bytt ut basilikumblader med brennesle (plukk gjerne toppskudd) – og vipps så har du en spennende pesto. Brennesla kan og blandes med skvallerkål, ramsløk, basilikum mm. Her er det bare å bruke fantasien. Husk at grønt er skjønt – og næringsrikt. Og mye av det er kortreist.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link