Det du putter i munnen har betydning for den psykiske helsen din
Det viser forskning innen ernæringspsykiatri, som tar for seg forholdet mellom kosthold og mental helse. Det er blitt samlet store mengder forskningsmateriale som tyder på at å gå tilbake til mer tradisjonelle og sunnere matvaner vil kunne bidra til å redusere og til og med forebygge noe av sykdomsbyrden som følger av psykisk sykdom.
Hva bør jeg spise for å være lykkeligere?
Forskning viser at de som kombinerer en økt mengde plantekost, fisk og helkorn med moderate mengder rødt kjøtt, hadde mindre sannsynlighet for å utvikle depresjon og angstforstyrrelser.
En tradisjonell norsk kost med mye fisk, poteter, frukt, grønnsaker, melk og yoghurt, brød, pasta, ris, kjøtt, belgfrukter og egg hang sammen med lavere depresjonshyppighet hos menn og mindre angst hos kvinner.
Det vi spiser spiller en viktig rolle i alle de systemene som betyr noe for risikoen for mentale forstyrrelser. Dette gjelder immunsystemet, stressrespons-systemet, hjernens plastisitet, samt måten genene uttrykker seg på. Kostholdet er et grunnleggende drivverk for alle sammen. Du må gi en menneskekropp den maten den er skapt for, og la være å gi den det som vi vet er skadelig for den.
Hva bør jeg ikke spise?
Mat med høyt sukkerinnhold viser seg til å lede til en økning i de samme betennelsesmarkørene i kroppen som stiger hos mennesker med depresjon. Forskningen også viser at jo mindre sunt man spiser, desto mindre er venstre del av hippocampus. Dette er den delen av hjernen som forbindes med regulering av følelser og mental helse.
Sjarmen med tarmen
Det mange ikke vet er at tarmen spiller en noe større rolle når det gjelder mental helse. Den enorme mengden mikroorganismer som bor i innvollene våre, kjent som tarmenes «mikrobiom», omtales ofte som «vår annen hjerne». Dette er fordi den kan styre humøret, appetitten og genenes uttrykk. Disse danner til og med næringsstoffer for oss, som det å omdanne tryptofan til serotonin, det såkalte «lykkehormonet».
Det er sikkert at å spise fermentert mat både innfører nye sunne mikrober i tarmene og ernærer dem. Dessuten er mikrobene glad i fiberrik plantekost, og jo større variasjon i maten du spiser, desto mer vil din hjerne nummer to blomstre.
Jeg vil spise meg lykkeligere!
Spis så mye plantebasert, fisk og hellkorn som mulig og med så stor variasjon som mulig. Sørg for at du inkluderer fermentert mat for en god tarmhelse. Unngå prosessert mat og mat med mye sukker.
Mye av maten som er bra for deg kan du kjøpe direkte fra norske gårder her i appen. Husk at når du kjøper norsk lokalmat rett fra bonden, spiser du sunn og fersk mat som ikke har sittet lenge i en butikkhylle og tapt seg på kvalitet.