Et ryddig kjøleskap kan hjelpe deg å redusere matsvinn hjemme
Å vite hvor du best oppbevarer maten i kjøleskapet kan være alfa omega når det gjelder å redusere matsvinn hjemme. Ikke bare vil maten holde ut lengre, men et ryddig kjøleskap vil hjelpe deg å visualisere maten du allerede har. På denne måten er det lettere å oppdage ingredienser, råvarer og middagsrester som bør spises.
Ettersom norske husstander står for 48% av det totale registrerte matsvinnet, bør vi gjøre en innsats og spise det vi allerede har hjemme. Faktisk viser tallene at maten vi kaster mest av er nemlig middagsrester. Mange opplyser at grunnen til at de kaster middagsrester er fordi de har glemt dem i kjøleskapet.
Legger du matvarene på riktig sted i kjøleskapet?
Det som bør oppbevares kaldest, bør plasseres langt ned. Dette gjelder råvarer med kort holdbarhet, slik som kjøtt og fisk. Meieriprodukter burde oppbevares sammen med fisk og kjøtt i kjøleskapet, men hvis du er flink til å holde kjøleskapsdøra lukket, kan du gjerne oppbevare melken der.
Frukt og grønt bør i egne skuffer så langt ned som mulig.
Sjekk dette kjøleskapskartet:
Plasser middagsrester der de er synlige
For å unngå at middagsrestene forblir uspist, bør du plassere dem synlige og samlede i kjøleskapet. Hvis øyet ditt fanger opp at det ligger mange middagsrester i kjøleskapet, blir dem lettere spist opp. Det viktigste er å visualisere mengden mat og hvilken type rester det er. Bruk gjerne tape for å merke boksen med hvilken matrett det er, og hvilken dato maten ble laget.
Ha restemiddag
Ha en restemiddag minst én gang i uka. Da reduserer du både å kaste mat, og ikke minst spare tid på kjøkkenet!