MATSVINN
Man regner oftest matsvinn som den delen av maten som kastes i de siste leddene av matens reise. Det vil si mat som kastes enten i restauranten, butikken eller hjemme hos forbrukeren. Årsakene til matsvinn i hjemmet omtales ofte som dårlige innkjøpsvaner, lite planlagte måltider i hverdagen og holdninger til mat.
Innkjøpsvaner
I en hekltisk hverdag er det er enkelt å svippe innom butikken på vei hjem fra jobb og ta med seg noe til middag, et par melk og et brød til frokost i morgen. Tilgjengeligheten på mat er endret. Flotte butikker, stort utvalg av alt du trenger og med åpningstider fra morgen til kveld. Matbutikkene har gitt oss frihet til å la andre viktigere ting komme først. Vi handler innimellom. Når butikkene bugner og vi har stor tilgjengelighet (i noen byer hele døgnet) så reduseres verdien av det du har i skapet og kjøleskapet. Det er ikke så farlig om noe er gått ut på dato, har fått en flekk eller ser råttent ut. Nye ferske varer er tilgjengelig akkurat nå like bortenfor i butikken.
En middagspølse her, en agurk der og ikke minst ble den salaten litt brun. Slik er det.
Det er også slik at noen ganger har man ikke så lyst på middagspølsa som ligger i kjøleskapet, men fikk lyst på de ferske rekene som lå i fiskedisken. Middagspølsa blir fortrengt og vi koser oss med reker. Dagen etter var det middag hos svigermor og så var det fredagskveld med Taco. På lørdag lukter middagspølsa litt surt og må kastes. En middagspølse her, en agurk der og ikke minst ble den salaten litt brun. Slik er det. I sum blir dette veldig mye. Veldig mye mat som kastes. Mat som kunne vært spist.